Adresa:
Ise Bajića 6, Novi Sad, Srbija
Telefon:
+381 (0)64 25 95 299
E-mail:
revijadecode@gmail.com

BLOG

Novosti iz sveta mode

Ženske Pantalone i muške suknje

"Ženske Pantalone i muške suknje - kroz istoriju do danas"

Pantalone su ženama u Evropi bile zakonom zabranjene 1800. godine te su morale posebno pisati molbu i navesti zdravstvene razloge da bi im bilo odobreno. Žorž Sand je dobila dozvolu među prvima, a pošto je muško odelo nosila ekstravagantno kao kapric i non stop paradirala po ulicama Pariza navukla je kod Parižana gnev i odurnost. 1890. Zakon dozvoljava tj. obavezuje žene da nose - biciklistička odela- nalik mantilu ispod kojeg su bile kraće pantalone uže oko listova a široke u kukovima zbog funkcionalnosti.

1914. Veliki rat nažalost rešava slobodu nošenja pantalona... Prvo što su žene preuzele muške poslove, a i zbog neprovociranja muških mogućih erotskih (zlo)dela.

Interesantno... i oko svake uniforme su postojali zakonski protokoli i standardi, a prvo radno odelo sa pantalonama za žene je bila uniforma peračica visokih prozora na merdevinama.

Posle rata potreba za SLOBODOM na svim nivoima svesti i socijalnog života dovodi do momenta da su žene čak i preterivale noseći muška odela i gde im mesto nije pa su se muškarci čak bunuli tražeći bar mimimum ženstvenosti.

Druga strana priče su suknje i haljine na muškarcima.

Od svima poznatog KILTA kod Škota koji priznaćemo kod današnje generacije uopšte ne umanjuje muževnost na njima... do KOTa - dugačke haljine na vitezovima Francuske pa čak i našim kraljevima.

Onda šta je to što frapira populaciju na modnim revijama koje muškarce obuku u haljine?

Možda ipak nije do haljine?!

Gde se nalazimo?

Adresa
Ise Bajića 6, Novi Sad
Telefon
+381 64 25 95 299
Mail
revijadecode@gmail.com
revija.decode
_revija

2019. Revija-decode, Sva prava zadržana.